Budisme2

 

BUDISME

El budisme agafa el seu nom de Siddharta Gautama reverenciat pels seus discípuls com a Buda (el despert). Les seves ensenyances es van estendre pel subcontinent indi i moltes altres parts d´Àsia en el seu transcurs d´uns pocs segles. El Budisme va desaparèixer quasi per complet de seu país d´origen com a religió viva, va tenir profund impacte desde Afganistan en l´oest; passant pel sud-est Asiàtic (Birmània) fins a les illes d´Indonèsia de Java i Bali. La seva figura central d´aquesta religió es Buda.

L´història de Siddharta Gautama que es va convertir en Buda:

Buda, fou un príncep indi de naixement, va renunciar a la seva vida de príncep per a alliberar-se del Samsara, (cicle etern de naixement, mort i renaixement). Cal destacar que Siddharta rep el nom del Buda, no fou el primer ni el últim en obtenir aquest apel·latiu. Buda no es considerat déu ni un ser sobrenatural sinó un home que havia descobert la resposta als dilemes més profunds de l´existencia humana. Siddharta va néixer en l´any 566 a.C. i va morir a l´edat de 80 anys en el 486 a.C.. va néixer en lumbini actualment el sud de Nepal, en la sina d´un clam indi, els Sakya. Els seus pertanyien a la reialesa i va passar gran part de la seva vida en la conca central del Ganges. La tradició conta que va ser educat en el palau del seu pare, el rei Shuddhidana, es va casar amb una princesa Yasodhara qui l'hi va dur un fill, Rahula. Cuan va acabar de complir 30 anys, va començar a sentir curiositat per la vida fora de palau ja que no hi havia sortit mai. Cuan va presenciar tres visions que l ´hi van donar peu a adonar-se del que veritablement succeïa, el sofriment humà. Una persona de edat avançada, un home malalt i un mort. En el seu transcurs fora del palau va tenir la seva cuarta visió caceta errante i va prometre seguir el seu exemple i trobar la alliberació d´aquest sofriment. El seu pare el va dissuadir però ell va seguir endavant. Va renunciar a la seva identitat principesca per a emprendre la vida d´un vagabund. Aquest esdeveniment es conegut com Pravrajya (la partida). El primer any va practicar un dejuni (ayuno) i una penitencia tan severa que quasi acaba provocant- li la mort. Va pensar que aquesta salvació fou ineficaç, es va conèixer com el (camí mitja). Finalment, les andades de Siddharta l´hi va dur fins a un arbre als orígens del riu Nairanjana posteriorment seria conegut com ha arbre del despertar. Es va seure a l´ombra de arbre amb el fi de fer l´ultim i enèrgic esforç per aconseguir la alliberació. Va ser assaltat per un deu malèfic Mara però va resistr les temptacions i durant la nit final de meditació va obtenir l´iluminació del Dharma (Veritat, llei) de l´existencia humana. A partir d´aquest moment es va convertir en un autentica Buda (el que ha despertat). Un Buda va dedicar els 45 anys restants de la seva vida en recorre el nord de l´India predicant el Dharma i estenent els límits de la comunitat. També es va dir també es va dir que va ascendre al cel per a ensenyar el Dharma a la seva difunta mare. Finalment a la ciutat de Kusinagara va pronunciar el seu últim discurs davant del seus deixebles, es va acostar entre dos arbres i va morir, en termes budistes va arribar el seu (Nirvana final) per a no tornar a renéixer mai més.

 

 

La seva Santitat el Dalai Lama
(1935-) Líder religiós tibetà
Premi Nobel de la Pau 1989

Tenzin Gyatso, la seva Santidat el 14vo. Dalai Lama, és el líder espiritual i temporal de sis milions de tibetans. Va néixer el 6 de Juliol de 1935 a una petita vila campesina, i als dos anys fou reconegut -d´acord a la tradició del seu país- com la reencarnació de l´anterior Lama, i per tant l´encarnació d´Avalokitesvara, el Buda de la Compasió.

En 1963, promulgà una constitució democràtica, basada en el budisme i en la Declaració Universal dels Drets Humans, com el model per un Tíbet lliure. Des d´aleshores, ha estat el més vigorós defensor d´aquest experiment democràtic, presentant permanentment propostes per resoldre la situació de la independència. La oposició radical de las autoritats xineses, malgrat tot, ha evitat tota solució.

Defensor ardent de la pau i la pluralitat ideològica, el Dalai Lama ha rebut nombrosos premis internacionals, inclós el Nobel de la Pau en 1989. Al donar-li, el Comité Nobel enfatizà: "El Dalai Lama ha desenvolupat la seva filosofía de Pau a partir d´un enorme respecte per tots els ésses vius, i basat en el concepte de la responsabilitat universal que compete a tota la humanitat, així com a la naturalesa... s´ha destacat proposant solucions constructives para resoldre els conflictes internacionals, els temes de drets humans i els problemes ambientals del planeta.".

 

"En un món de violència verbal i física el budisme és sinònim de pau, de silenci, de reflexió. És el que qualsevol metge recomanaria a un malalt víctima d'un gran cansament". (Dalai Lama)

Webs recomanades:

Corporación Budista Sidharta - Artículos sobre el budismo, fotos y enlace al centro de meditación Osel Ling en Valparaíso.

Buddha Dharma - Entre aquí y encuentre una completa información sobre esta religión. Enlaces relacionados con las enseñanzas del Buda, la sabiduría de Lao Tzu, el camino gradual de liberación y muchísimo más. Versiones en inglés y castellano.
Budismo Zen - El contenido respecto al Zen en estas páginas es ínfimo en comparación con lo que en realidad hay escrito sobre ello, pero la intención del autor no es más que dar unas pinceladas de cultura Zen e informar a aquellos que estén comenzando a interesarse por esta 'filosofía'.
Monasterio Tzong Kuan - Conozca los deiz pasos para iniciar en el Budaísmo

 

<Enrere